Van bank naar bank

Darwinpark

Nederlands English
Afhankelijk van het seizoen kunt u hier genieten van een veelheid aan plantensooorten.
Het Darwinpark is rond 1970 aangelegd en in het begin van deze eeuw gerenoveerd. Het was niet meteen een succes, het park nodigde niet echt uit om er langer te verblijven. Om de sociale functie te versterken bedacht landschapskunstenaar Kees Bierman vier thematuinen in het zuidoostelijk deel van het park, dicht tegen de woonblokken van de wijk Poelenburg aan: de Bostuin, de Grastuin, de Moerastuin en de Watertuin. Langs die laatste zijn we het park binnengekomen, over de lange steiger en onder de begroeide poort door.

De Thematuinen zijn niet alleen fraai, maar dragen ook bij aan de diversiteit en zijn een geliefde plek voor allerlei dieren. In de laatste jaren echter was er sprake van vandalisme en liepen de onderhoudskosten op. Reden voor Zaanstad om de tuinen te willen vervangen door goedkope sierheesters, maar een motie in de gemeenteraad stak daar een stokje voor. Buurtbewoners namen het initiatief en vormden een vrijwilligersgroep, die ervoor zorgt dat de tuinen behouden en verzorgd worden.

Bij het oversteken van de Twiskeweg later in de route ziet u aan uw linkerhand een zogenaamd Tiny Forest, een snelgroeiend inheems bos dat is aangeplant in 2015 naar de ideeën van de Indiase ingenieur Shubhendu Sharma.