Van bank naar bank

De Smeltkroes

Nederlands English
Dit is het verhaal van de bijzondere stolp achter u, gebaseerd op de Estafettecolumn van Marianne Schaap op de website Het Lint Assendelft.

In de Kerstvakantie van 1969 verhuisden Peter Louman en Marianne Schaap, als ras-Amsterdammers, naar Assendelft. De flowerpower beweging was hen niet ontgaan na een bezoek aan de hippiestad San Francisco. Nog lang zou hun huis bekendstaan als het huis met de paarse kozijnen. Vrienden wisten al snel dat Assendelft op een steenworp afstand van Amsterdam en Zaandam lag en kwamen genieten van het landelijke buitenleven.
Naast het huis stond een oude stolpboerderij die gebruikt werd als parkeerplaats voor caravans. Samen met Dily ter Haar en Jan Ansink werd, na lang beraad, besloten de vervallen boerderij te kopen en samen een woonwerkgroep te vormen. Uiteindelijk bleek de stolp in zo’n slechte staat dat deze afgebroken en opnieuw opgebouwd moest worden.
In 1977 werd de laatste dakplaat gelegd en kon de groep beginnen. De Smeltkroes werd een drukwerkplaats voor groepen uit het onderwijs, de vrouwenbeweging en andere actiegroepen. Maar ook voor individuen die eigen werk wilden zeef- of boekdrukken. Het motto was: ‘Ervaar de vrijheid van drukpers door het zelf te doen.’

In 1984 verhuisde Peter Louman naar ‘Vrijheid op de Dijk’ aan de Veenpolderdijk. Annemieke Schoen voegde zich daarna bij de groep en ontfermde zich over de boekdrukpers.

Die tijden zijn vervlogen. Vier van de oorspronkelijke bewoners zijn inmiddels overleden. De boekdrukpers is gedoneerd aan de Stichting Lettergieten in Westzaan. De Smeltkroes is op veel verschillende manieren veranderd, maar het is nog altijd een ruimte met een sociale functie. Er is plaats voor vergaderingen en bijeenkomsten en de opvang van vrienden die na een operatie komen revalideren. De mooie tuin wordt nog steeds gezamenlijk beheerd en de oorspronkelijke gedachte staat nog overeind: ‘Woongenot in combinatie met een maatschappelijke functie.’