Over mij

De Zaan langs
Er zijn plekjes op de oever | Die ik nooit vergeten zal
Wat er ook aan is vernaggeld | Ik hoor thuis op deze wal
Dit eerste couplet van het gedicht ‘De Zaan langs’ van Hans Kuyper, past mij als goed. Het is vrij vertaald naar ‘In My Life’ van Lennon en McCartney.
Wie ben ik
Marene Kok. Op en top Zaans.
Als meisje groeide ik op in Oud Zaandijk en tijdens mijn middelbare schooltijd in Zaandam leerde ik daar de kroegen langs de Zuiddijk goed kennen. In de Waakzaamheid in Koog a/d Zaan danste ik al het bier uit m’n lijf om niet in de rij bij de wc te hoeven staan. Met het geld van mijn eerste baan kon ik op kamers. Dat gebeurde in de Zaandamse wijk ‘t Kalf. In Amsterdam deed ik meerdere studies maar ik wilde er niet wonen omdat het er toen al veel duurder was dan hier. Ik bleef in Zaandam en verhuisde achtereenvolgens naar de Burgemeestersbuurt, naar Poelenburg, naar Peldersveld, naar Westerwatering om tenslotte een heerlijk oud, houten huis te vinden in de Rosmolenbuurt. Daar woon ik inmiddels 25 jaar.
Wat kan ik
Als ex-juf en ex-voorlichter ben ik vertrouwd met het overdragen van kennis en het vertellen van verhalen. Dat is
wat ik het liefste doe. Vandaar dat ik rondleidingen en excursies organiseer en begeleid.
Ik wil mensen beter laten kijken en deelgenoot maken van de rijke geschiedenis van de Zaanstreek.
Daarnaast maak ik Zaanse wandel- en fietsroutes:
In 2019 was ik verantwoordelijk voor de stadsplattegrond van de Zaanstreek (met straatnamenregister).
In 2021 heb ik, tijdens corona, drie ‘bankjes’-routes gemaakt die vooral door parken (groen) en langs water (blauw) lopen. In datzelfde jaar maakte ik, samen met scholieren een beeldenroute door Zaandam West.
In 2022 verscheen een wandelroute langs een deel van de Zaanse bloembollenlinten.
In 2023 kwamen er, wederom in samenwerking met scholieren twee beeldenroutes bij, nu door de wijk Oude Haven.
Eind 2023 verscheen de wandelroute ‘Monet in Street Art’.
Mijn ervaring
Al ruim 15 jaar leid ik groepen wandelend, op de fiets, in een bus of op een boot in de Zaanstreek rond.
De insteek daarbij is architectuur, stedelijke ontwikkeling, beeldende kunst, cultureel erfgoed of historie en de verhalen onderweg zijn altijd doorspekt met een vleugje humor.
En omdat ikzelf geen fietsen verhuur, geen bus of boot bezit, geen koffie schenk, geen brood bak en geen bier brouw, leg ik vooraf contact met ondernemers die dat wel doen om op verzoek een compleet arrangement te maken.
– Voor zowel familie- en vriendenbijeenkomsten als voor zakelijke bezoeken aan de Zaanstreek heb ik arrangementen op maat bedacht en begeleid.
– Voor Marketing Zaanstreek heb ik een keur aan wandel- en fietsroutes door de hele Zaanstreek bedacht en samengesteld.
– Voor Babel (Zaans Platform voor Architectuur en Stedelijke ontwikkeling) heb ik thematische wandelingen mede-uitgedacht en begeleid.
– Voor IFIKZ (het Festival Industrie Cultuur Zaanstreek) heb ik fietsexpedities georganiseerd die de Zaanse industrie vanuit het verleden naar het heden vertellen (hout, papier, meel, rijst en verf waren de onderwerpen).
– Voor gemeente Zaanstad heb ik Inverdan wandelingen georganiseerd en groepen gegidst door het vernieuwde centrum van Zaandam.