Over mij

De Zaan langs
Er zijn plekjes op de oever
Die ik nooit vergeten zal
Wat er ook aan is vernaggeld
Ik hoor thuis op deze wal
– Hans Kuyper, dec. 2020  –
Dit eerste couplet van het gedicht ‘De Zaan langs’ – vrij vertaald naar ‘In My Life’ van Lennon en McCartney  – past mij als geen ander.
Wie ben ik
Marene Kok. Op en top Zaans.
Als meisje groeide ik op in Oud-Zaandijk en vanaf mijn middelbare schooltijd in Zaandam leerde ik daar de kroegen langs de Zuiddijk goed kennen. In de Waakzaamheid danste ik al het bier uit m’n lijf om niet in de rij bij de wc te hoeven staan. Met het geld van mijn eerste baan kon ik op kamers. Dat gebeurde in de Zaandamse wijk ‘t Kalf.
Tijdens mijn studies in Amsterdam wilde ik daar niet wonen omdat het er toen al veel duurder was dan hier. Ik bleef in Zaandam en verhuisde achtereenvolgens naar de Burgemeestersbuurt, naar Poelenburg, naar Peldersveld, naar Westerwatering om tenslotte een heerlijk oud, houten huis te vinden in de Rosmolenbuurt. Daar woon ik inmiddels ruim twee decennia.
Wat kan ik
Met hulp van ontwerpbureaus heb ik Zaanse wandel- en fietskaarten ontwikkeld en de laatste stadsplattegrond van de Zaanstreek (CitoPlan 2019) is op mijn aanwijzingen tot stand gekomen. In de zomer van 2021 zijn er zo drie nieuwe routes klaar waarin groen en water de kernwoorden zijn.
Als ex-juf en ex-voorlichter ben ik vertrouwd met het overdragen van kennis en het vertellen van verhalen. Dat is wat ik het liefste doe.
Vandaar dat ik rondleidingen en kleine evenementen organiseer en begeleid.

Mijn ervaring
Al ruim twaalf jaar leid ik groepen wandelend, op de fiets of op een boot in de Zaanstreek rond.
De insteek daarbij is stedebouw, architectuur, cultureel erfgoed of historie en de verhalen onderweg zijn altijd doorspekt met een vleugje humor.
En omdat ikzelf geen fietsen verhuur, geen boot bezit, geen koffie schenk, geen brood bak en geen bier brouw, leg ik vooraf contact met ondernemers die dat wel doen om op verzoek een compleet arrangement te maken.
– Voor IFIKZ (het Festival Industrie Cultuur Zaanstreek) heb ik expedities  georganiseerd die de Zaanse industrie vanuit het verleden naar het heden vertellen.
– Voor Stichting Babel (Zaans Platform voor Architectuur en Stedebouw) heb ik wandelingen mede-uitgedacht en begeleid.
– Voor gemeente Zaanstad heb ik Inverdan wandelingen georganiseerd en gegidst door het vernieuwde centrum van Zaandam.
– Voor Stichting Marketing Zaanstreek heb ik een keur aan wandel- en fietsroutes door de hele Zaanstreek samengesteld.
Mijn doel
Ik wil mensen beter laten kijken en deelgenoot maken van de rijke geschiedenis van de Zaanstreek.