Over mij

De Zaan langs
Er zijn plekjes op de oever
Die ik nooit vergeten zal
Wat er ook aan is vernaggeld
Ik hoor thuis op deze wal
Dit eerste couplet van het gedicht ‘De Zaan langs’ van Hans Kuyper – vrij vertaald naar ‘In My Life’ van Lennon en McCartney  – past mij als geen ander.
Wie ben ik
Marene Kok. Op en top Zaans.
Als meisje groeide ik op in Oud Zaandijk en vanaf mijn middelbare schooltijd in Zaandam leerde ik daar de kroegen langs de Zuiddijk goed kennen. In de Waakzaamheid danste ik al het bier uit m’n lijf om niet in de rij bij de wc te hoeven staan. Met het geld van mijn eerste baan kon ik op kamers. Dat gebeurde in de Zaandamse wijk ‘t Kalf.
Tijdens mijn studies in Amsterdam wilde ik daar niet wonen omdat het er toen al veel duurder was dan hier. Ik bleef in Zaandam en verhuisde achtereenvolgens naar de Burgemeestersbuurt, naar Poelenburg, naar Peldersveld, naar Westerwatering om tenslotte een heerlijk oud, houten huis te vinden in de Rosmolenbuurt. Daar woon ik inmiddels ruim twee decennia.
Wat kan ik
Met hulp van ontwerpbureaus heb ik Zaanse wandel- en fietskaarten ontwikkeld en in 2019 had ik de redactie van de stadsplattegrond van de Zaanstreek (met straatnamenregister). In 2021 heb ik, op eigen initiatief twee wandel- en een fietsroute gemaakt die vooral door parken en langs water lopen. En ook, in samenwerking met scholieren een beeldenroute door Zaandam West.
Als ex-juf en ex-voorlichter ben ik vertrouwd met het overdragen van kennis en het vertellen van verhalen.
Dat is wat ik het liefste doe. Vandaar dat ik rondleidingen en excursies organiseer en begeleid.
Mijn ervaring
Al ruim 14 jaar leid ik groepen wandelend, op de fiets, in een bus of op een boot in de Zaanstreek rond.
De insteek daarbij is architectuur, stedelijke ontwikkeling, beeldende kunst, cultureel erfgoed of historie en de verhalen onderweg zijn altijd doorspekt met een vleugje humor.
En omdat ikzelf geen fietsen verhuur, geen bus of boot bezit, geen koffie schenk, geen brood bak en geen bier brouw, leg ik vooraf contact met ondernemers die dat wel doen om op verzoek een compleet arrangement te maken.
– Voor IFIKZ (het Festival Industrie Cultuur Zaanstreek) heb ik fietsexpedities georganiseerd die de Zaanse industrie vanuit het verleden naar het heden vertellen (hout, papier, meel, rijst en verf waren de onderwerpen)
– Voor Babel (Zaans Platform voor Architectuur en Stedelijke ontwikkeling) heb ik thematische wandelingen mede-uitgedacht en begeleid.
– Voor gemeente Zaanstad heb ik Inverdan wandelingen georganiseerd en groepen gegidst door het vernieuwde centrum van Zaandam.
– Voor Marketing Zaanstreek heb ik een keur aan wandel- en fietsroutes door de hele Zaanstreek bedacht en samengesteld.
Mijn doel
Ik wil mensen beter laten kijken en deelgenoot maken van de rijke geschiedenis van de Zaanstreek.