Over mij

Er zijn plekjes op de oever | Die ik nooit vergeten zal | Wat er ook aan is vernaggeld | Ik hoor thuis op deze wal
Dit couplet uit ‘De Zaan langs’ van Hans Kuyper, naar ‘In My Life’ van Lennon en McCartney, past mij goed.
Wie ik ben
Marene Kok. Op en top Zaans.
Als meisje groeide ik op in Oud Zaandijk en tijdens mijn middelbare schooltijd in Zaandam leerde ik daar de kroegen langs de Zuiddijk goed kennen. In de Waakzaamheid in Koog a/d Zaan danste ik al het bier uit m’n lijf om niet in de rij bij de wc te hoeven staan. Met het geld van mijn eerste baan kon ik op kamers. Dat gebeurde in de Zaandamse wijk ‘t Kalf. In Amsterdam deed ik meerdere studies maar ik wilde er niet wonen omdat het er toen al veel duurder was dan hier. Ik bleef in Zaandam en verhuisde achtereenvolgens naar de Burgemeestersbuurt, naar Poelenburg, naar Peldersveld, naar Westerwatering om tenslotte een heerlijk oud, houten huis te vinden in de Rosmolenbuurt. Daar woon ik inmiddels 25 jaar.
Wat ik kan
Als ex-juf en ex-voorlichter ben ik vertrouwd met het overdragen van kennis en het vertellen van verhalen. Dat is wat ik het liefste doe. Vandaar dat ik rondleidingen en excursies organiseer en begeleid.
Ik wil mensen beter laten kijken en deelgenoot maken van de rijke geschiedenis van de Zaanstreek.
Daarnaast maak ik Zaanse wandel- en fietsroutes. Als u wilt weten welke er al zijn gemaakt, ga dan via Home naar Routes.
Mijn ervaring
Al ruim 15 jaar leid ik groepen wandelend, op de fiets, in een bus of op een boot in de Zaanstreek rond.
De insteek daarbij is architectuur, stedelijke ontwikkeling, beeldende kunst, cultureel erfgoed of historie en de verhalen onderweg zijn altijd doorspekt met een vleugje humor.
En omdat ikzelf geen fietsen verhuur, geen bus of boot bezit, geen koffie schenk, geen brood bak en geen bier brouw, leg ik vooraf contact met ondernemers die dat wel doen om op verzoek een compleet arrangement te maken.
– Voor zowel familie- en vriendenbijeenkomsten als voor zakelijke bezoeken aan de Zaanstreek heb ik arrangementen op maat bedacht en begeleid;
– Voor Marketing Zaanstreek heb ik een keur aan wandel- en fietsroutes door de hele Zaanstreek bedacht en samengesteld;
– Voor Babel (Zaans Platform voor Architectuur en Stedelijke ontwikkeling) heb ik thematische wandelingen mede-uitgedacht en begeleid;
– Voor IFIKZ (het Festival Industrie Cultuur Zaanstreek) heb ik fietsexpedities georganiseerd die de Zaanse industrie vanuit het verleden naar het heden vertellen (over hout, papier en verf);
– Voor gemeente Zaanstad heb ik wandelingen georganiseerd en groepen gegidst door het vernieuwde centrum van Zaandam.